Hoe werken wij

Een eigen vroedvrouw

In onze praktijk kies je je eigen vroedvrouw. Deze zal je tijdens je hele zwangerschap, bevalling en kraambed begeleiden. Wij hebben per verloskundige niet meer dan 4 zwangeren per maand onder zorg, zodat het vrijwel nooit gebeurt dat we –zoals in reguliere groepspraktijken vaak wel het geval is- onze aandacht moeten verdelen of een andere vroedvrouw te hulp moeten roepen.

Tijdens de zwangerschap

Een goed verlopende zwangerschap en een voorspoedige bevalling zijn gebaat bij een optimaal wederzijds contact. Daar is tijd voor nodig en daarom plannen we die in; ongeveer een uur per consult. Hoe vaak we elkaar zien bepalen we in overleg en naar jouw behoefte. Gemiddeld komt dat neer op zo‘n 12 keer.

Tijdens de controles is er op deze manier niet alleen tijd om jouw lichamelijke gezondheid en die van je kind te bespreken, maar ook de andere aspecten van je zwangerschap. Hierbij kun je denken aan een uitgebreid gesprek over de bevalling en de ontwikkeling die je doormaakt als je ouder wordt, maar ook aan visualisatie en andere ontspanningstechnieken.

De bevalling

Tijdens je bevalling zijn we bij je vanaf het moment dat jij dat prettig vindt, tot enkele uren na de geboorte. Dit is ongeacht hoe je bevalling verloopt. Ook als je tijdens de bevalling een medische indicatie krijgt en overgedragen wil worden aan de gynaecoloog. Overigens, ook als in de zwangerschap al blijkt dat je onder begeleiding van een gynaecoloog gaat bevallen kunnen we tijdens je bevalling bijstaan als jij en je partner dat graag willen*.

We begeleiden graag waterbevallingen en hebben meerdere geboortebaden in roulatie voor cliënten.
Ook beschikken we elk over een baarkruk. Belangrijk vinden we dat je kunt bevallen op de manier waarop jij dat wil. Daarbij zetten we onze kennis en ervaring in om je te helpen het proces optimaal te laten verlopen.

*Hiervoor kan wel een aanvullend tarief gelden; zie ‘tarieven’

De kraamtijd

Tijdens het kraambed komen we in overleg nog een aantal keren bij jullie aan huis. We hebben uitgebreide ervaring bij het begeleiden van borstvoeding, zijn groot fan van ‘biological nurturing’, natuurlijke materialen en hechtend ouderschap. Indien gewenst geven we aanvullende ondersteuning bij borstvoeding en het nabij dragen van je kind.

Maar uiteindelijk moet de manier waarop jullie met je kind omgaan natuurlijk vooral bij jullie zelf passen en passen we onze zorg daar op aan.

De zorg wordt meestal rond 2 maanden na de bevalling afgesloten.

Kennismaking

Om te kijken of er een klik is kun je natuurlijk eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek plannen. Ook als je niet direct in onze regio woont, een ongebruikelijke zorgvraag hebt waar je eigen verloskundige niet in mee wil gaan, of er niet uit komt met je eigen zorgverlener, kun je contact met een van ons opnemen. We kijken dan samen of we iets voor je kunnen betekenen.

Voor ons staat de autonomie van elke zwangere centraal. Ieder mens is uniek, bewandelt diens eigen pad en heeft recht op een vroedvrouw die hen hier in kan begeleiden op een manier die bij henzelf past.

En verder

In onze praktijk werken wij volgens de 3 pijlers van Evidence Based Practice. Deze pijlers zijn: het beste bewijs uit correct geïnterpreteerd wetenschappelijk onderzoek, de kennis & ervaring van de zorgverlener én de input & de expertise van de cliënt over haar eigen situatie & wezen.

Wij begeleiden met grote regelmaat collega’s en studenten die overwegen te starten in de caseload verloskunde. Er is dan ook een kans dat jouw vroedvrouw een langere tijd samen optrekt met een geïnteresseerde (bijna-) collega. Jij houdt uiteraard het recht zelf jouw proces te sturen en de aanwezigheid van iemand naast je eigen vroedvrouw af te wijzen.